Wanneer het nieuwe bloed het oude gedrag laat zien moeten we dieper kijken

We zijn allemaal onderdeel van allerlei systemen zoals ons gezin, je familie, een vriendengroep, sportclub, je organisatie en je afdeling. Binnen die systemen bepalen (onbewuste) patronen en dynamieken hoe we ons gedragen. Die systemen werken volgens bepaalde wetmatigheden. Daar zijn we ons niet altijd bewust van, maar we voelen ze allemaal onbewust haarfijn aan. Zo voel je heel snel aan of een organisatie bij je past, of wat je plek is in dit team, of juist dat het maar niet lukt om je plek te pakken, ondanks alle goede intenties en kwaliteiten. En zonder dat je echt kunt benoemen waarom, of zonder dat het logisch verklaarbaar is, weet je dat het wel of niet goed voelt. 

Wanneer het geheel anders is dan de som der delen

Het zit in de vloerbedekking

Heb je al veel gedaan om de samenwerking te verbeteren, maar keert een probleem steeds terug? Speelt er iets in de onderstroom? Leveren teamsessies, doelen stellen en afspraken maken alleen maar op dat de actielijstjes langer worden zonder dat er echt iets verandert?

Wordt er veel geroddeld, over elkaar gesproken in plaats van met elkaar, of wordt de verantwoording steeds afgeschoven? Of lukt het geen enkele manager om op een bepaalde positie succesvol te zijn? Dat kunnen allemaal symptomen zijn van een verstoring in het systeem.

Door te kijken met een systemische blik krijg je andere inzichten en andere oplossingsrichtingen

Veel van de ongezonde patronen die ontstaan in organisaties zijn ooit ergens goed voor geweest, waren ooit een antwoord op de behoefte van het organisatie systeem. En daar zijn veel antwoorden te vinden. Wanneer we begrijpen waar iets vandaan komt wordt het veel makkelijker om er iets mee te doen. Soms is alleen het op tafel krijgen van de patronen en oorzaken al voldoende om een nieuwe beweging in gang te zetten. Ze zeggen wel 'alles wat je aandacht geeft groeit', maar het tegenovergestelde is ook waar; "als iets onder het tapijt gestopt word blijft het zich opdringen tot het een keer wordt aangekeken". 

Systemisch werken zit altijd verweven in mijn aanpak, soms subtiel door de vragen die ik stel, soms heel duidelijk door een systemische oefening.

Paardenkracht

Een mooie vorm van systemisch coachen is paardencoaching. 

Samen met Bea Braber van RoseSwitch bieden we teamsessies aan waarin de patronen die teams in hun greep houden inzichtelijk worden en waarmee direct aan de slag wordt gegaan. 

Paardencoaching is bijzonder geschikt voor teambuilding. Juist omdat communiceren, veiligheid, samenwerking en harmonie iets is wat van nature in de kudde nagestreefd wordt.

In de samenwerking met paarden leer je jezelf, je positie en je team op een andere manier kennen. Een paard geeft een eerlijke directe boodschap af omdat het in het hier en nu leeft, niets met het verleden heeft, niet in de toekomst kijkt, geen oordeel heeft en het een paard niet uitmaakt wat je functie is. Het handelt slechts instinctief en reageert op het systeem, ofwel de teamdynamiek.

Aanpak

Vooraf bepalen we waar het om gaat, wat is het doel? Gaat het om samenwerken, patronen inzichtelijk maken, je plek innemen in het team of oefenen met verschillende stijlen van leidinggeven? Allemaal thema’s waar we mee aan de slag kunnen, afhankelijk van de behoefte en noodzaak.

De coachvraag wordt door ons omgezet in een opdracht met het paard, waarmee het team aan de slag kan. We werken naast de paarden in de buitenlucht, je hoeft dus niet te rijden. Tijdens de coachsessie laat het team bepaald gedrag zien waar het paard op reageert. Bea is gecertificeerd in het coachen met paarden en met haar uitgebreide ervaring vertaalt ze de reactie van het paard en begeleidt het team via inzichten naar nieuw gedrag. Dit nieuwe gedrag wordt ook weer gespiegeld door het paard. Deze eerlijke en directe feedback geeft een inzicht en effect waar geen 10 heidagen tegenop kunnen. 

Een teamsessie bij de paarden duurt, afhankelijk van de groepsgrootte, circa 4 uur inclusief nabespreking. Meestal is 1 sessie voldoende voor een team om weer verder aan de slag te kunnen, soms is er behoefte aan een (individueel) vervolg.