Geen pleisters plakken, maar de oorzaak zoeken
Soms lijkt het of niets helpt, of alle interventies niets of maar kortstondig iets opleveren. Dat ‘het gedoe’, de ontevredenheid en de matige resultaten maar blijven bestaan, wat je ook doet. Mensen uitwisselen, nieuw bloed binnenhalen, binnen de kortste keren laat het nieuwe bloed precies hetzelfde gedrag zien als het oude bloed. Zoals Maaike Thiecke het mooi omschrijft in haar boeken ‘het lijkt wel of het in de vloerbedekking’ zit.
In zo'n situatie kan het helpen om een externe persoon in te schakelen die eens gaat onderzoeken wat nu het echte probleem is, die de onderliggende patronen boven water haalt. Om vervolgens vanuit die patronen te kijken naar wat de oplossingsrichting is, hoe willen we het wel en welke stapjes kunnen we daarin nemen. Evolutie in plaats van revolutie.
Op zoek naar patronen
In dit soort trajecten begin ik altijd met een uitgebreid onderzoek, ik ga in gesprek met veel mensen, uit alle afdelingen en lagen van de organisatie, en zowel de nieuwelingen als oudgedienden. Ik vraag, luister, kijk en voel, en maak een assessment van de huidige situatie, de oorzaken.
Ik help scherp te krijgen wat er anders moet, hoe je het zou willen, hoe je vindt dat het eruit zou moeten zien, wat de gewenste toekomst is. En dan kunnen we een gap analyse maken.
Dan pas kijken we naar wat er nodig is aan interventies zoals teamworkshops, gesprekken om het oude zeer maar eens uit de weg te helpen, training in leiderschapsvaardigheden of persoonlijke coaching. En vandaaruit maken we een plan, waarbij jij als leider aan het roer staat en ik faciliteer, train, coach en met je reflecteer over de route.